De Maashorst

Hartje Groen ligt midden in het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant: de Maashorst. Een écht oergebied van zo’n 3500 hectare groot, waar bomen, planten en beesten de baas zijn. Centraal gelegen tussen Nijmegen, Den Bosch en Eindhoven nabij het mooie dorpje Schaijk. Geniet van de ongerepte natuur, ga terug in de tijd en haal je groene hartje op in de Maashorst!

Geschiedenis

De Maashorst wordt niet voor niets het oergebied van Brabant genoemd. Dit gebied werd namelijk al gevormd in de ijstijd. Toen liet de Maas al grof zand en grind achter wat er voor zorgde dat breuken in de aardkorst omhoog kwamen. Deze hoger gelegen stukken noemen we ‘de horst’ en hier komt dan ook de naam Maashorst vandaan. Aan de westkant van het oergebied ligt een van de grootste breuken: de Peelrandbreuk. Langs de Peelrandbreuk zijn veel wijstgronden te vinden. Dit zijn hooggelegen, drassige gebieden waar het ijzerrijke grondwater als kwel omhoog komt. Een zeldzaam fenomeen dat nergens in Europa zo goed zichtbaar is als hier in de Maashost.

Delen van deze breuken zijn nog steeds te zien! Bekijk hier de route.

Luister de podcast over de Peelrandbreuk

Oersterk en toch gebroken. Volg de paden langs breuken en wijstgronden, laat de schoonheid van de 400 miljoen jaar oude Peelrandbreuk op je inwerken. Ontdek hoe dit fenomeen de geschiedenis van Brabant heeft beïnvloed en nog steeds sporen achterlaat in het landschap. Ron Boszhard neemt je mee op een boeiende reis door de ogen van “De Peelrandbreuk”.

Luister de podcast

Ook de mens heeft zijn voetsporen achtergelaten in de Maashorst. Er zijn vele archeologische vondsten gedaan die nu nog steeds zichtbaar zijn in het huidige landschap. Zo zijn er vorstengraven gevonden uit de ijzertijd. De grootste grafheuvel van Nederland is te vinden in de Maashorst. Archeologen vonden volop grafgiften die nu te zien zijn in het Rijksmuseum. Ook is er een urnenveld gevonden op Slabroek, ook een oerschat die het bezoeken waard is.

Wilde grazers: Spot the Big Three!

In de Maashorst zijn veel dieren te spotten. De indrukwekkendste zijn zeker de drie grote grazers: 

  • De wisent, ook wel de Europese bizon genoemd. Dit importante beest stierf 100 jaar geleden bijna uit, maar gelukkig gaat het met de aantallen nu steeds beter. 
  • De tauros, een runderras wat voortkomt uit een fokproject om het uitgestorven oerrund terug te fokken. Het in 1627 uitgestorven oerrund keert hiermee in terug in Europa. 
  • De exmoorpony, wilde paarden die door hun nieuwe leefgebied, de Maashorst, niet meer met uitsterven bedreigd worden.

Samen zorgen deze wilde grazers er voor dat het landschap weer wordt zoals het hoort te zijn: wild, puur en authentiek. Wil je de grazers spotten? Kijk dan hier voor een kaart.

Afwisseling

Door de bewogen historie van dit gebied bevat het heel veel afwisseling. Bossen, heiden, stuifzanden. Maar ook overblijfselen uit eeuwenoude tijden, zowel natuurlijk als gevormd door de mens. De Maashorst maakt onderdeel uit van Geopark Peelhorst en Maasvallei. Wat zó bijzonder is, dat het streeft naar een UNESCO werelderfgoed erkenning!

Natuurbezoekerscentrum 

Of je nou voor de rust komt, of om actief te fietsen, wandelen of paardrijden, met of zonder kinderen. De Maashorst heeft wat moois voor iedereen te bieden. Het bezoekerscentrum Maashorst is ook een uitstekende uitvalbasis om op pad te gaan!

Spannend stripverhaal ‘De Maashorst, toen en nu’

Met de folder (incl. stripverhaal) ‘De Maashorst, toen en nu’ gaan de oerschatten in het gebied pas écht leven. Van de paalgraven in Oss tot het Urnenveld in Slabroek, wat weet jij al van de historie van De Maashorst? 

Download de folder

 

 

 

Meer video’s 

Bekijk de video van Vroege Vogels TV in de Maashorst

Wat doen de grote grazers?

 

Regionaal tijdschrift

Lees hier gratis het tijdschrift van Explore Maashorst.

90 plaatsen
13 hectare

We zijn helemaal van de kaart
Klik op de kaart en ontdek je mooiste plek!

Beschikbaar & boek