Historische oerschatten in de Maashorst

In De Maashorst zijn indrukwekkende archeologische vondsten gedaan in de afgelopen jaren. Deze prehistorische herinneringen zijn nog steeds zichtbaar in het landschap.

Het vorstengraf van Oss

Dit is het grootste en rijkste vorstengraf van Nederland (3 meter hoog en een doorsnede van 53 meter)! De eerste ontdekking van het graf was al in 1933, maar zo’n 60 jaar later werd het graf opnieuw onderzocht en werden er wapens, een urn en stukken van een paardentuig gevonden.

Meer informatie

 

Paalgraven

Dit grafveld ligt een paar honderd meter van het vorstengraf af. In 2011 zijn alle grafheuvels en palen rijen op hun oorspronkelijke plaats gereconstrueerd. De reconstructie laat de laatste gebruiksfase van het grafveld zien. Beide graven zijn opgenomen in een mooie en interessante wandelroute van Brabant Vertelt.

Urnenveld Slabroek

Eeuwen geleden leefden er al mensen in De Maashorst. Doordat hier steeds meer mensen kwamen wonen ontstonden er grafheuvelgroepen. Zo ook op de Slabroekse Heide. In een urnenveld kreeg iedereen een plekje onder een kleine heuvel. In het Urnen veld zijn veel archeologische vondsten gedaan en deze zijn te vinden in het Rijksmuseum van Oudheden.

Plan de route naar het urnenveld

Leuk voor de kids!

Ontdek de Maashorst heeft een mooie kaart ontwikkeld met alle historische plekken in de Maashorst en hierbij leuke stripjes gemaakt speciaal voor kinderen. Maar ook super leuk voor volwassenen.

Download de kaart met strips

90 plaatsen
13 hectare

We zijn helemaal van de kaart
Klik op de kaart en ontdek je mooiste plek!

Beschikbaar & boek