Tien ontdekkingstochten door het Land van Ravenstein

‘Tien ontdekkingstochten door het Land van Ravenstein’ gaat in de zomer van 2021 start. In tien fietstochten maak je kennis met de bijzondere geschiedenis van het Land van Ravenstein waar Hartje groen midden in ligt! De tochten gaan dwars door de Maashorst en door de omliggende steden en dorpen.

Godsdienstvrijheid in soeverein land

Ruim 400 jaar was het Land van Ravenstein een soeverein land waar godsdienstvrijheid heerste. Kloosterordes die door de Hollanders werden verjaagd, vonden hier en in het aangrenzende graafschap Megen een veilig onderkomen. Dit leverde een schat aan religieus erfgoed op. Nergens in Europa vind je in zo’n klein gebied zoveel kloosters, kerken en kapellen met bijbehorende religieuze kunstvoorwerpen.

De in 2017 opgerichte stichting Vrijstaat Land van Ravenstein heeft als doel om deze bijzondere geschiedenis onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Zowel in binnen- als buitenland. Hiervoor ontwikkelde de stichting het project ‘Tien ontdekkingstochten door het Land van Ravenstein’. Hierbij kunnen deelnemers het paspoort van het land verwerven.

Gesproken info via de app

Tijdens de tien tochten worden alle steden en dorpen van het Land van Ravenstein, het Graafschap Megen en de geannexeerde gebieden bezocht. Elke route wordt opgenomen in de app van de vrijstaat. Hierop zijn monumenten, natuurgebieden, de dijk als onderdeel van de Zuiderwaterlinie en andere bijzondere plaatsen ingetekend en aanklikbaar gemaakt. Als je je gps inschakelt, krijg je op het juiste moment gesproken informatie over wat er zich afspeelde in de plaatsen die je bezoekt.

Verwerven paspoort

Elke tocht heeft een naam die verbonden is met de geschiedenis van het land van Ravenstein. Tijdens de tocht kun je letters verzamelen. Daarmee puzzel je een naam. Als je die op het routeformulier plakt en bij het eindpunt inlevert, ontvangen je de zegels van de wapens van alle dorpen en steden die je tijdens de tocht hebt bezocht. Als de zegels van alle dorpen en steden zijn verzameld, ontvangt je het paspoort van het Land van Ravenstein.

Start ontdekkingstochten op 7 juli 2021

De vrijstaat Land van Ravenstein is op 7 juli 2017 opnieuw uitgeroepen en fungeert sinds die datum als fictief onafhankelijk land. Om dit te vieren wordt jaarlijks een Nationale Feestdag gehouden op of rond 7 juli. Het streven is om op 7 juli 2021 officieel te starten met de ontdekkingstochten.

Download de app

90 plaatsen
13 hectare

We zijn helemaal van de kaart
Klik op de kaart en ontdek je mooiste plek!

Beschikbaar & boek