Docus de Daspad – Betoverd Bos tegenover Hartje Groen: ‘Ze hebben een leuk verhaal bedacht’

Tekst: Tom Vos 24-08-19, Bron: Brabants Dagblad

Mijn dochter van twaalf, Sylvie, is er nog net voor te porren. Meegaan naar het Docus de Daspad in Schaijk en ervaren of en zo ja, hoe erg dit avonturenpad  uitdaagt. Het is een wandelpad vol belevenissen dwars door het bos, speciaal voor kinderen vanaf zes jaar. Helemaal gratis, al is een kleine donatie welkom. Het pad zit tegenover de nieuw leven ingeblazen camping Hartje Groen waar het bruist van de activiteit. Vroeger zat er de verouderde camping De Holenberg, maar niets herinnert daar meer aan.

Natuurspeelplaats Docus de Das avonturenpad

Het bos is betoverd, door een boze heks, zo worden we wijs gemaakt. Als wraak voor alle herrie die de vriendjes van Docus de Das maken. ,,Vanaf nu zullen alle dieren in dit bos denken dat ze een ander dier zijn.” Het verhaal wordt steeds verder verteld,  zo lang mijn dochter aan een stang blijft draaien. Goed bedacht. De kikker denkt dat hij een vleermuis is en hangt hele dagen op zijn kop, zo leren we. De beer doet als een spin en een hert is weer in een nest van een vogel gaan zitten. Hoe worden ze weer zichzelf? Gelukkig weet Docus de betovering op te lossen. Maar dan moet mijn dochter daar wel heel actief aan meehelpen. Door te klimmen, kruipen en te klauteren. ,,Het lijkt op het klimbos in Apeldoorn, maar dan een hele makkelijke mini-versie”, merkt ze op.

Ontdekken

Het grind dat her en der op de route ligt knerpt onder onze voeten. Sylvie moet haar evenwicht zien te bewaren terwijl ze op houten paaltjes loopt. Dit net zoals een konijn dat in de war is, door de vloek van de heks. ,,Dat is allemaal part of the story. Leuk bedacht.” Een losgekomen boom die dwars op de grond ligt lijkt geen origineel ingrediënt van het avonturenpad te zijn maar een slachtoffer van stormschade.

Vervolgens komen we uit bij een kleine plas water, waar het krioelt van de blauwe libelles. Die vliegen af en aan over het water. We mogen zelf wat water oppompen, gadegeslagen door het houten beeldje van een ‘vos’. Mijn dochter geeft het na een paar rukken alweer op. Geen water. Hij blijkt wel te werken, zo laat een vader zien, je moet er alleen beter je best voor doen…

Docus Das avonturen pad

Nieuwe klimtoestellen zijn in aantocht. Leuningen om je aan vast te houden zijn er niet maar hoog is het allerminst. ,,Toch is het wel even opletten geblazen.” De route is niet altijd even duidelijk constateren we. Maar gestaag gaan we verder. Verschillende attracties blijken gesponsord te worden. We zien bordjes met de logo’s van Brabant Zorg, groepsaccommodatie De Buitenhorst en de IBN-Groep. Aan het einde bij de toverboom mag mijn dochter met Docus en zijn vriendjes op de foto, ze hoeft alleen maar haar hoofd door een gat in het paneel te steken. Je krijgt er ook nog wat natuureducatie bij. Zo verhaalt de vriendelijke vertelster over een hert: ,,Dat heeft een soort camouflagepak, dat noemen we een schutkleur. Een gevlekte vacht, bruin met witte stippen valt niet op in het bos.”

Dan gaan we weer terug naar de camping -die er zeer netjes en schoon uitziet. Op de camping zijn de waterspelletjes door het verzengende weer veel populairder dan het Docus de Daspad. Kinderen zijn massaal aan het buikschuiven op een waterbaan. We gaan naar het met parasolletjes overdekte terras van De Boshut dat de sfeer van een strandtent ademt. Voor een welverdiende lunch. Ik pak een tosti kaas, dochter ‘ei uit het pannetje, geserveerd met oerbrood’. Dat gaat er in. Een mooie ochtend is gevuld, net als onze maag.

Tekst: Tom Vos 24-08-19, Bron: Brabants Dagblad

150 plaatsen
13 hectare

We zijn helemaal van de kaart
klik op de kaart en kies je stek

Beschikbaar & boek